Popularni postovi

Gastroskopija II dio

Gastroskpija je svakome kao trn u oku,ali nije to tako ni težak pregled,mada pojedini pacijenti ne žele ,po svaku cijenu života ,da se podvrgnu ovom pregledu.Ovako  se stručno opisuje ovaj pregled:
Gornjom endoskopijom (popularni je naziv gastroskopija) vaš liječnik pretražuje sluznicu gornjeg dijela probavnog sustava, odnosno jednjak, želudac i dvanaesnik (početni dio tankog crijeva). Pretraga se izvodi instrumentom koji se zove gastroskop. Na savitljivom i tankom produžetku nalazi se mali optički instrument koji omogućuje prikaz unutrašnjosti organa na vanjskom ekranu.

Ova pretraga omogućuje jasan uvid u stanje gornjeg dijela probavnog sustava, onako kako to u stvarnosti izgleda. Možemo vidjeti promjene na jednjaku, želucu ili dvanaestniku. To je najbolji način utvrđivanja uzroka krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava. U otkrivanju upalnih promjena sluznice, vrijedova (ulkusa), raka (tumora) jednjaka, želuca ili dvanaesnika i u otkrivanju drugih promjena na sluznici ova je pretraga bolja u odnosu na rendgensko snimanje želuca.
Liječnik tijekom pretrage može uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage, primjerice ako želi utvrditi da li se na vidljivo promjenjenoj sluznici radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni. 
Uzorak se tkiva može uzeti i iz drugih razloga, primjerice ako se želi dokazati prisutnost bakterije H. pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj nekih bolesti želuca. Malom četkicom moguće je isto tako uzeti uzorak površinskih stanica za još neke dodatne pretrage (zovemo ih citološke, jer se pod mikroskopom traže promjene na stanicama) koje mogu pomoći u lakšem dijagnosticiranju bolesti gornjeg probavnog sustava.
Gornja endoskopija omogućuje i neke nužne zahvate na gornjem djelu probavnog sustava kada je to potrebno. Tako se može uvesti instrument kojim će se odstraniti dobroćudna ili zloćudna izraslina na sluznici, zaustaviti krvarenje, proširiti neko suženje koje onemogućuje normalan prolaz hrane ili tekućine i drugo.
tags:gastroskopija,liječnik,dobroćudnoj ili zločudnoj promjeni,uzeti uzorak,Gornja endoskopija

Nema komentara:

Objavi komentar

neplodnost