Popularni postovi

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je sličan Crohnovoj bolesti, ali postoje karakteristične razlike. Ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i ne može "migrirati" u tanko crijevoUlcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva (kolona) i rektum tj.  gornje slojeve sluznice debelog crijeva, a upala zahvaća neprekinute dijelove crijeva. 


Ukoliko ulcerozni kolitis preraste u toksični kolitis koje je stanje vrlo opasno po život neophodno je kirurško rješenje.Bolest obično počinje u završnom debelom crijevu ( rectumu) ili zavijenom debelom crijevu ( sigmi)a zatim se upala može proširiti i na ostale dijelove debelog crijeva.
Terapija je dijeta i to Specificna ugljeno-hidratna dijeta,kako kaže jedan moj poznanik koji se spasio sa ovom dijetom ali ne i zimi jer je dijeta na bazi povrća. 
Treba izbjegavati stresne situacije što više to bolje.Kada je medicina u pitanju liječenje je loperamidom itd.Ipak treba sa ljekarom sarađivati  i riješiti terapiju medicina plus dijeta i to nije za svakoga ista.
.


Tags:ulcerozni kolitis,terapija,dijeta,

Nema komentara:

Objavi komentar

neplodnost