Miloduh.Ukratko o miloduhu ili ljubčacu-selenu kako ga gdje zovu.U novije vrijeme priprema se močenjem sjemena miloduha u vinjaku, zaslađuje se šećerom i pije kod želučanih tegoba,grčeva u crijevima, pospješit će probavu i apetit.
Ljubčac podsjeća na celer. Okus mu je oštar i blago gorak. Pripada jačim začinima, pa ga valja oprezno dozirati.Uvarak od korijena u narodnoj medicini se koristi kod žutice. Često se i sjeme smatra najdjelotvornijim dijelom biljke.
Kod upotrebe svježeg korijena uzima se pola čajne žlice, a kod osušenog korijena cijela čajna žlica za 1 šalicu čaja, a piju se 2 šalice dnevno, bez šećera i polagano. Može se uzimati i u prah stučeni korijen i to 1-3 vrha noža sa malo vode.
Dobar je i kod raznih drugih tegoba reume,gihta itd.
tags:miloduh,želučane tegobe,
Ljubčac podsjeća na celer. Okus mu je oštar i blago gorak. Pripada jačim začinima, pa ga valja oprezno dozirati.Uvarak od korijena u narodnoj medicini se koristi kod žutice. Često se i sjeme smatra najdjelotvornijim dijelom biljke.
Kod upotrebe svježeg korijena uzima se pola čajne žlice, a kod osušenog korijena cijela čajna žlica za 1 šalicu čaja, a piju se 2 šalice dnevno, bez šećera i polagano. Može se uzimati i u prah stučeni korijen i to 1-3 vrha noža sa malo vode.
Dobar je i kod raznih drugih tegoba reume,gihta itd.
tags:miloduh,želučane tegobe,
Nema komentara:
Objavi komentar