Popularni postovi

Žgaravica je...

Žgaravica:Na ovo pitanje svi znaju odgovor,ali evo malo informacija o žgaravici:Žgaravica je osjećaj žarenja (gorenja, pečenja) koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema vratu. Ona je često provocirana konzumiranjem određene vrste hrane, saginjanjem, napinjanjem ili ležanjem.
Nastaje zbog povrata želučanog sadržaja u jednjak, pa se najčešće javlja zbog bolesti jednjaka kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB - gaster = želudac; esophagus = jednjak; reflux = vraćanje sadržaja) ili kod promjena na ušću jednjaka u želudac (hijatalna hernija, slabost mišića završnog dijela jednjaka). Nije rijetka ni u stanjima kao što su vrijed (čir) želuca ili dvanaesnika te u bolesnika s karcinomom jednjaka i želuca, a često se javlja i u ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom i u trudnoći.
Jednjak, želudac i dvanaesnik čine jedinstvenu cjelinu koja služi prolazu hrane u ostale dijelove probavnog sustava. Jednjak je mišićna cijev koja se otvara tek ulaskom hrane iz usne šupljine, nakon čega peristaltički valovi jednjaka hranu prenose u želudac. Kružni mišić na donjem dijelu jednjaka ima važnu ulogu u nastanku žgaravice i GERB-a, jer zajedno s trbušnim dijelom jednjaka, skeletno-mišićnim vlaknima dijafragme i nekim drugim strukturama predstavlja prepreku prolazu želučanog sadržaja u jednjak. Tlak donjega mišićnog prstena jednjaka iznosi 10 - 30 mm Hg i viši je od tlaka u želucu, koji iznosi oko 10 mm Hg.
Procjenjuje se da se u 20 do 40 posto populacije povremeno javljaju simptomi žgaravice dok se u 7 do 10 posto oni javljaju dnevno, a 15 posto mjesečno. Samo 25 do 30 posto populacije koja pati od tegoba žgaravice koristi neki antacid.


tags:žgaravica,jednjaka,osječaj žarenja,pečenja,gastal

Nema komentara:

Objavi komentar

neplodnost