Popularni postovi

Priprema za gastroskopiju III dio






Gastroskopija:Prije pretrage ne smijete jesti. Prazan želudac (na tašte) nužan je kako bi se mogao napraviti nesmetani pregled.Hranu ni tekućinu ne bi trebalo uzimati 6 sati prije pregleda.Vaš će Vam liječnik točno objasniti kada prije pregleda treba prestati uzimati hranu i tekućinu.
Važno je da svom liječniku unaprijed kažete sve lijekove i pripravke (i one biljne) koje uzimate. Važno je isto tako da liječniku kažete sve bolesti od kojih bolujete ili ste bolovali (bolest srčanih zalistaka primjerice jer je u tom slučaju potrebno unaprijed uzeti antibiotik) Ako znate da ste na nešto alergični, važno da unaprijed obavijestite liječnika.
Pretraga (gastroskopija)može izazvati laganu nelagodu, koja se može bitno umanjiti dobrom pripremom i razgovorom s liječnikom. Neki ljudi koji prvi puta rade pretragu mogu biti ustrašeni i imati ideju da je pretraga i strašnija no što to u stvarnosti jest. Prije pretrage moguće je lokalnim anestetikom smanjiti podražaj instrumenta kada prolazi kroz ždrijelo. Može se dati i blaži sedativni lijek, koji će tjeskobnu osobu opustiti i olakšati pretragu, iako to najčešće nije potrebno.
Pretraga se radi na način da bolesnik legne na lijevi bok. Instrument se polako uvodi kroz usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Medicinska sestra pomaže da sve protiče lagodno i bezbolno. Instrument ne smeta pri disanju. 
Većina bolesnika nema pri pretrazi doživljaj značajnije nelagode, osobito kada se slijedite upute osoblja koje vodi pretragu i kad Vas se unaprijed upozna s načinom na koji se pretraga izvodi.
 Stoga slobodno unaprijed pitajte liječnika sve što Vas zanima.Nakon pretage može zaostati blagi podražaj u ždrijelu, nadutost u trbuhu od zraka koji je korišten tijekom pretrage kako bi površina želuca bila raširena i vidljivija. 
Nakon odlaska možete normalno jesti, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije.Liječnik Vam može nakon pretrage reči je li uočio kakve vidljive promjene na sluznici i što je u tom slučaju potrebno dalje poduzeti. Ako su nužne dodatne pretrage uzetih uzoraka tkiva treba pričekati nekoliko dana kako bi se utvrdilo o kakvim se promjenema radi.
tags:priprema za gastroskopiju,liječnik,nadutost u trbuhu,gastroskopija,može izazvati laganu nelagodu

Nema komentara:

Objavi komentar

neplodnost